Annonce

Annonce

Solen skinner på en landbrugsmark ramt af tørke.

Der kan komme lidt regn sidst på ugen, men ingen større regnmængder ifølge DMI's prognose. Foto: Colourbox

Hele landet er i høj risiko for tørke

Landmændene må væbne sig med tålmodighed, for der er ikke udsigt til synderligt meget regn foreløbig. Hele landet er nu i høj risiko for tørke.

Tørkeindekset over hele landet er næsten på det højeste niveau efter en rekordtør marts og en april med kun beskedne mængder regn.

For Danmark som helhed ligger tørkeindekset på 9 ud af 10, hvilket er niveauet før 'høj risiko for tørke'. Dykker man ned i de enkelte regioner, vil man se nogle variationer: Det sydøstlige og nordvestlige Jylland, det sydlige Fyn og enkelte enklaver rundt om i landet ligger en anelse lavere på 6-8

Det ser dog ikke ud til, at der er meget regn på vej foreløbig: Ifølge DMI ligger et højtryk over eller nær landet, hvilket holder lavtrykkene på afstand. Sidst på ugen ventes meget svage fronter at passere landet, og det kan give en smule regn, men skyerne har ikke store regnmængder med sig, så landmændene må derfor væbne sig med tålmodighed.

I tørkeår klarer græs- og kløvergræs sig bedst, hvorimod det er sværere med kornafgrøder og bælgsæd; her skal vandforsyningen være optimal omkring skridning og blomstring.

Vand er den mest udbyttebegrænsende faktor i økologisk planteavl, så hvis man har muligheden for at vande, er det vigtigt at prioritere de marker, der har størst behov og vande optimalt på de marker, man vælger at vande. Læs her mere om hvad man bør gøre som landmand i tørkeperioder.

Tørkeindekset i Danmark ligger på 9 ud af 10 efter et særdeles tørt forår
Tørkeindekset i Danmark ligger på 9 ud af 10 efter et særdeles tørt forår. Kilde: DMI

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud